Adhemar

De toestand der dingen

Adhemars overpeinzingen, beslommeringen, ideeën, fascinaties, anekdotes, opinies en krabbeltjes

Tekstjes

dinsdag 18 maart 2008, 23:57 | Amerikaanse politiek

Vandaag geen tekort aan lectuur.

Barack Obama’s speech over rassenproblematiek[1] is alles wat je in een politieke speech kunt wensen: inhoudelijk sterk, begeesterend, goed gebracht. Veel interessanter dan de speeches op massa-rally’s. Het bestaan van rassenproblemen werd niet ontkend, maar ook niet uit proportie geblazen. De verschillende facetten en gezichtspunten kwamen aan bod, om te leiden tot een uitnodiging om mee te werken aan een betere toekomst. Zowel inhoudelijk als rhetorisch een schitterende speech.

Voor het Amerikaanse Hooggerechtshof werd er gediscussieerd[2] over wat er in 1791 bedoeld werd met het Tweede Amendement aan de Grondwet:

A well regulated Militia, being neceſsary to the security of a free State, the right of the people to keep and bear arms, shall not be infringed.

→ Grondwet van de Verenigde Staten, Tweede Amendement[3]

Hele bibliotheken zijn er al geschreven over de vraag of dit recht nu een “individueel” of een “collectief” recht is, wat de doelstelling van het amendement eigenlijk is, en in welke mate overheden er “redelijke” beperkingen op wapenbezit mogen legisleren. Het Hooggerechtshof verkoos tot voor kort zich niet aan de discussie te verbranden, behalve één keer in 1939[4] (en ook die uitspraak wordt op verschillende manieren geïnterpreteerd). Opmerkelijk is dat rechter Anthony Kennedy zelfs over dit enig precedent suggereerde dat het wel eens ontoereikend (“deficient”) kon zijn. De uitspraak kan verschillende maanden op zich laten wachten.

Dichter bij huis heeft Yves Leterme een regeerakkoord.[5] Teleurstellend over de hele lijn. Op de website van De Standaard stond een commentaar dat als volgt samengevat kan worden:

  1. Staat er met Leterme I een regeringsploeg op het veld? Neen.
  2. Heeft de ploeg Leterme I een samenhangend programma? Neen.
  3. Heeft Leterme I een ernstige begroting? Neen.
  4. Heeft Leterme I een ernstige termijn? Neen.
  5. Heeft de regering met Yves Leterme een visionair leider? Neen.

→ Peter Vandermeersch[6]

Referenties

Reacties

Reactie van Jonas
Datum: woensdag 19 maart 2008, 03:47

Dat is exact waar ik de voorbije uren mee bezig geweest ben: Obama, Supreme Court en de ‘regering’.

Schrijf een reactie

maart 2008
m D w d v Z Z
« feb   apr »
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  

Zoeken

Copyleft en copyright, Stijn “Adhemar” Vandamme, 2008. Sommige rechten voorbehouden.

Creative Commons Naamsvermelding Gelijk Delen Tenzij uitdrukkelijk anders vermeld, valt alle originele tekst, de opmaak, en alle andere content van gelijk welke vorm dat door Stijn “Adhemar” Vandamme gemaakt en op deze De toestand der dingen blog gepubliceerd is, onder de Creative Commons Naamsvermelding–Gelijk Delen versie 2.0 België licentie. Rechten op de afbeelding van de stripfiguur Adhemar rusten echter bij tekenaar Marc Sleen en Standaard uitgeverij. Reacties en trackbacks geplaatst via het blogsysteem blijven intellectuele eigendom — wat een lelijke, misleidende term, trouwens — van de verantwoordelijke reageerder. Door de reactie of trackback te plaatsen, geeft zo ’n reageerder Stijn “Adhemar” Vandamme echter wel eeuwigdurende toelating de reactie te publiceren. Zo gaat dat, nietwaar. Deze webpagina bestaat uit geldige xhtml 1.0 strikt; het uiterlijk heeft stijl met geldige css. De site is in overeenstemming met “No www”, klasse b. uris worden met opzet helder en extensieloos gehouden. De site is best te bekijken met uw ogen, en een browser naar keuze. Deze blog wordt bekrachtigd door WordPress, dat is een prachtig stukje software dat onder de gnu General Public License versie 2 vrijgegeven wordt. De vertaling gebeurde door WordPress Themes.