Adhemar

De toestand der dingen

Adhemars overpeinzingen, beslommeringen, ideeën, fascinaties, anekdotes, opinies en krabbeltjes

Federale loyaliteit en racisme

vrijdag 4 juli 2008, 18:00 | Vlaanderen in Europa

Gisteren publiceerde de Gravensteengroep een derde tekst[1].

Opnieuw slaat de groep nagels met koppen, over een scala aan principes: territorialiteit en spelregels, federale loyaliteit en solidariteit, federalisme en democratie.

Één foutje laat ik, muggenziftend, toch niet onvermeld:

Er zijn Franstaligen die zich nu verheugen omdat men in het buitenland denkt: ‘Vlaanderen is racistisch’. Alsof dat zelf geen racistische gedachte is.

→ Gravensteengroep[1]

Nee, dat is, technisch gesproken, geen racistische gedachte; Vlamingen en Walen vormen namelijk wel volkeren, maar geen rassen. Dat er geen sprake is van racisme, is natuurlijk geen vergoelijking voor die gedachte. Vlaanderen en de Vlamingen rascistisch noemen, blijft discriminerend.

Bovendien schuilt in die aanpak een ander gevaar: door systematisch de termen “racisme” en “facisme” te linken aan Vlaanderen en haar streven naar het behoud van haar Vlaams karakter, en zo te misbruiken, riskeren de Franstaligen die termen van hun gravitas te beroven.

And now for something completely different

Wij pleiten ervoor dat de stilaan uitzichtloze Belgische crisis wordt benaderd vanuit een democratische, rationele invalshoek. Wij kunnen niet langer aanvaarden dat de redelijkheid van de democratie in heel Europa mag zegevieren, behalve in België.

→ Gravensteengroep[1]

Een lichtpuntje in de duisternis van deze politieke crisis: we hebben het geluk dat er op redelijke, rationele argumenten over communautaire thema’s nog geen belasting geheven wordt. (Vreemd dat de Franstaligen daar nog niet om vragen, zo ’n tax zou hun nochtans een aanzienlijke bijkomende geldstroom vanuit Vlaanderen opleveren.)

Referentie

Tijdslijn

Reacties

Reactie van Peter Dedecker
Datum: zaterdag 5 juli 2008, 01:58

@Adhemar: let op, in sé is discriminatie van Turken, Marrokanen en zwarten ook geen racisme in de wetenschappelijke zin van het woord, aangezien er genetisch gezien te weinig verschillen zijn om van een ander ras te spreken. Althans, dat heb ik mij eens laten wijsmaken. En ergens klinkt dat ook nog wel geloofwaardig hoor: blonde en zwarte labradors behoren ook tot hetzelfde ras, net als witte en zwarte schapen. Maar in ons huidig taalgebruik,…

Schrijf een reactie

juli 2008
m D w d v Z Z
« jun   aug »
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  

Zoeken

Copyleft en copyright, Stijn “Adhemar” Vandamme, 2008. Sommige rechten voorbehouden.

Creative Commons Naamsvermelding Gelijk Delen Tenzij uitdrukkelijk anders vermeld, valt alle originele tekst, de opmaak, en alle andere content van gelijk welke vorm dat door Stijn “Adhemar” Vandamme gemaakt en op deze De toestand der dingen blog gepubliceerd is, onder de Creative Commons Naamsvermelding–Gelijk Delen versie 2.0 België licentie. Rechten op de afbeelding van de stripfiguur Adhemar rusten echter bij tekenaar Marc Sleen en Standaard uitgeverij. Reacties en trackbacks geplaatst via het blogsysteem blijven intellectuele eigendom — wat een lelijke, misleidende term, trouwens — van de verantwoordelijke reageerder. Door de reactie of trackback te plaatsen, geeft zo ’n reageerder Stijn “Adhemar” Vandamme echter wel eeuwigdurende toelating de reactie te publiceren. Zo gaat dat, nietwaar. Deze webpagina bestaat uit geldige xhtml 1.0 strikt; het uiterlijk heeft stijl met geldige css. De site is in overeenstemming met “No www”, klasse b. uris worden met opzet helder en extensieloos gehouden. De site is best te bekijken met uw ogen, en een browser naar keuze. Deze blog wordt bekrachtigd door WordPress, dat is een prachtig stukje software dat onder de gnu General Public License versie 2 vrijgegeven wordt. De vertaling gebeurde door WordPress Themes.