Adhemar

De toestand der dingen

Adhemars overpeinzingen, beslommeringen, ideeën, fascinaties, anekdotes, opinies en krabbeltjes

Vlaanderen feest

vrijdag 11 juli 2008, 12:00 | Vlaanderen in Europa

Vlaamse strijdvlag: geel met een zwarte leeuw, zwart geklauwd en getongd.Soms wordt de federale rouwdag 21 juli een nationale feestdag genoemd. Onterecht, volgens mij. Ik zie niet in volgens welke definitie van het begrip “natie” je heden ten dage België nog een natie kunt noemen. Vandaag vieren we wel een échte nationale feestdag. Ook al is de Vlaamse natie nog steeds geen Vlaamse staat.

Dat laatste verklaart gedeeltelijk mijn ambivalente gevoelens op deze feestdag.

Het Vlaanderen van vandaag is niet dat van 1302. We koesteren de vrede. 11 juli mag dan wel gekozen zijn om de slag der Gulden Sporen te herdenken; de relevantie van die veldslag is nu quasi nihil. De Vlaamse strijd vandaag is niet die van de Liebaarts[1] van toen. Toen waren de Leliaarts de vijand, nu zijn belgicisten ideologische tegenstanders. De militaristische woordenschat wordt schrikbarend veel gebruikt om de communautaire tegenstellingen te beschrijven,[2] maar de wapens blijven neer.

Het Vlaanderen van vandaag is evenmin dat van 1830. We blijven ons de afgelopen 178 jaar herinneren — zowel het goede als het vele kwade. Een Franstalige elite riep een natie uit die enkel in haar geesten bestond. Dat vormde voor de elite geen probleem: zij waren toch de enigen die mochten stemmen. Ondertussen kennen we reeds generaties lang het algemeen enkelvoudig stemrecht, wat politiek zeker een duw in de rug was voor de Vlaamse ontvoogdingsstrijd. Aan de belgicisten die terugdromen aan een geromantiseerd verleden waarin België bestuurbaar was, en aan federalisering of taalgrenzen willen raken: draaien we dan maar onmiddellijk ook op stemrechtvlak de klok vele decennia terug?

Het Vlaanderen van vandaag is. We jubelen in vreugde! De Vlaamse natie heeft haar eigen universiteiten, haar eigen eigen pers, opiniemakers, en publieke opinie, een bloeiend verenigingsleven en een sterk sociaal weefsel, haar eigen instituten. Zoals het een echte democratie betaamt, kiest zij volgens het proportionaliteitsprincipe haar vertegenwoordigers in het Vlaams Parlement. De regeringsvorming duurt er geen jaar. Tegenstelling worden volwassen en rationeel, op het saaie af, bediscussieerd. De Vlaamse Regering regeert: ze heeft visie, ze werkt haar beleidsprincipes uit, ze bestuurt, ze verdient glansrijk het etiket “goed bestuur”. Natuurlijk is de Vlaamse politiek niet perfect,[3] maar met in vergelijking met de abominabele knoeiboel op federaal niveau komt de Vlaamse politiek toch aardig bij perfectie in de buurt.

Maar het Vlaanderen van vandaag is, zo stellen we met droefheid vast, institutioneel nog steeds niet wat het hoort te zijn. Strijdvaardig overschouwen we de lange weg te gaan. Een klein voorbeeldje: fiscaliteit. De Vlaamse Overheid is zich ten zeerste bewust van de noodzaak een goed investeringsklimaat te hebben, willen we onze welvaart behouden. Ze staat te springen om bedrijven een korting toe te kennen op de vennootschapsbelasting. Spijtiggenoeg wordt die nog altijd federaal geïnd. En dus moet de Vlaamse Overheid haar toevlucht zoeken tot subsidiesystemen met onnodig veel bijkomend papierwerk. Iedereen besteft de hopeloze inefficiëntie hiervan, maar zonder verdere staatshervorming moet de Vlaamse Overheid roeien met de riemen die ze heeft. Op vele andere domeinen klinkt een gelijkaardig liedje.

We raken op de weg voor ons maar moeilijk vooruit. Zoals op het traject van de Gordel, strooien ook hier Franstaligen punaises. Hun politieke leiders steken een arsenaal aan stokken in onze wielen. Het is soms frustrerend, vaak wraakroepend.

Laat het uw prettige feestdag niet verpesten. Wie vandaag een vrije dag heeft (eigenlijk zouden alle Vlamingen vandaag een betaalde feestdag moeten kunnen genieten): een gevarieerd aanbod aan animatie en concerten wacht op u!

Voetnoten

Reacties

Reactie van M
Datum: zaterdag 12 juli 2008, 18:06

:’)

Schrijf een reactie

juli 2008
m D w d v Z Z
« jun   aug »
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  

Zoeken

Copyleft en copyright, Stijn “Adhemar” Vandamme, 2008. Sommige rechten voorbehouden.

Creative Commons Naamsvermelding Gelijk Delen Tenzij uitdrukkelijk anders vermeld, valt alle originele tekst, de opmaak, en alle andere content van gelijk welke vorm dat door Stijn “Adhemar” Vandamme gemaakt en op deze De toestand der dingen blog gepubliceerd is, onder de Creative Commons Naamsvermelding–Gelijk Delen versie 2.0 België licentie. Rechten op de afbeelding van de stripfiguur Adhemar rusten echter bij tekenaar Marc Sleen en Standaard uitgeverij. Reacties en trackbacks geplaatst via het blogsysteem blijven intellectuele eigendom — wat een lelijke, misleidende term, trouwens — van de verantwoordelijke reageerder. Door de reactie of trackback te plaatsen, geeft zo ’n reageerder Stijn “Adhemar” Vandamme echter wel eeuwigdurende toelating de reactie te publiceren. Zo gaat dat, nietwaar. Deze webpagina bestaat uit geldige xhtml 1.0 strikt; het uiterlijk heeft stijl met geldige css. De site is in overeenstemming met “No www”, klasse b. uris worden met opzet helder en extensieloos gehouden. De site is best te bekijken met uw ogen, en een browser naar keuze. Deze blog wordt bekrachtigd door WordPress, dat is een prachtig stukje software dat onder de gnu General Public License versie 2 vrijgegeven wordt. De vertaling gebeurde door WordPress Themes.