Adhemar

De toestand der dingen

Adhemars overpeinzingen, beslommeringen, ideeën, fascinaties, anekdotes, opinies en krabbeltjes

Extremisme

woensdag 12 mei 2010, 18:00 | Vlaanderen in Europa

Deze tekst verschijnt vandaag in Den Borluut.

De verkiezingen komen eraan. De toon is gezet. Vergeet “caractériels”: dat klinkt te rechtlijnig. Vergeet “staatsgevaarlijk”: we koesteren deze koninklijke uitspraak als geuzennaam en compliment. Voor deze campagne lanceerden onze tegenstanders een nieuw officieel anti-N-VA-modewoord, dat u nog regelmatig herhaald zult horen: N-VA is “extremistisch”.

De Belgische overheid is de derde meest verspillende ter wereld. Maar dringend werk willen maken van efficiënt bestuur is blijkbaar extremistisch. De concurrentiepositie van onze bedrijven kreunt onder torenhoge belasting op arbeid. Terreinverlies is er niet alleen tegenover de (Aziatische) groeilanden, maar ook tegenover omringende regio’s (Noord-Rijnland-Westfalen, Nederland, …). We hebben zowat de hoogste belastingen ter wereld — in totaal roomt de overheid de helft van het bruto binnenlands product af — maar we krijgen er bitter weinig voor terug. Uitkeringen en pensioenen zijn niet bijster hoog, en nog dreigen ze onbetaalbaar te worden. Onze jobs, onze welvaart en ons welzijn kreunen onder het Belgisch immobilisme. Ondertussen loopt de staatsschuld op. Die problemen willen aanpakken, is zowaar extremistisch.

Justitie dient dringend hervormd te worden. Stefaan De Clerk (CD&V) schreef een sterke hervormingsnota, met enkele juiste oplossingen. N-VA wilde daar, vanuit de oppositie, graag aan meewerken. Eind vorig jaar bleek dat die juiste oplossingen één voor één door Franstalige veto’s werden afgevoerd: geen eenheidsrechtbank, geen integraal management, geen hervormd tuchtrecht voor magistraten (herinnert u zich nog De Tandt?), geen betere justitie. Daar geen genoegen mee nemen, is — jawel — extremistisch…

Het asiel- en migratiebeleid, of het gebrek eraan, brengt enorme problemen met zich mee, zeker als inburgering uitblijft. Dat aanklagen? Extremistisch!

Structurele oplossingen zullen slechts mogelijk zijn met een aangepaste staatsstructuur, met meer autonomie voor de deelstaten: dát is alvast duidelijk geworden. Op papier pleiten de meeste Vlaamse partijen daar dan ook al lang voor. Kris Peeters (CD&V) droomt luidop van een “copernicaanse omwenteling”. Het partijcongres van Open VLD koos reeds in 2002 voor een beter statuut voor Vlaanderen door confederalisme. Nog drie jaar eerder, in 1999, nam het Vlaams Parlement quasi unaniem vijf resoluties aan in die richting. Om die doelstellingen te bereiken formuleerde Herman Van Rompuy (CD&V) in 2005 een duidelijke strategie: Vlamingen moeten weigeren deel te nemen aan regeringsonderhandelingen zonder garanties op zo’n Grote Staatshervorming. Wie zo’n strategie oppert, schopt het ver. Wie diezelfde boodschap brengt en die ook meent, díé is extremistisch.

Misschien heeft Vlaanderen wel een extremistische partij nodig: ééntje die ook pleit voor annexatie, maar dan van Waalse grond bij Vlaanderen; een partij die de politiek aan de andere kant van de taalgrens gratuit gelijkstelt aan genocide, en waarom niet met een oproep om alle Franstaligen op een vlot te zetten en in de oceaan te laten verdrinken; een partij die er evenmin graten in ziet om de Grondwet zonder verpinken met de voeten te treden, maar deze keer in Vlaanderens voordeel. N-VA is die partij alvast niet. De grootste twijfels rijzen of zo’n partij hier succesvol zou zijn: dergelijk extremistisch imperialisme aardt niet bij het Vlaamse volk. Daar hoeven we niet rouwig om te zijn; het siert ons zelfs. Maar aan de andere kant is er bijgevolg wel een gebrek aan echt extreme standpunten hierrond in ons politiek spectrum. Zo krijgt de redelijkheid zó snel de stempel van het extremisme.

Tijdslijn

Schrijf een reactie

mei 2010
m D w d v Z Z
« apr   jun »
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  

Zoeken

Copyleft en copyright, Stijn “Adhemar” Vandamme, 2010. Sommige rechten voorbehouden.

Creative Commons Naamsvermelding Gelijk Delen Tenzij uitdrukkelijk anders vermeld, valt alle originele tekst, de opmaak, en alle andere content van gelijk welke vorm dat door Stijn “Adhemar” Vandamme gemaakt en op deze De toestand der dingen blog gepubliceerd is, onder de Creative Commons Naamsvermelding–Gelijk Delen versie 2.0 België licentie. Rechten op de afbeelding van de stripfiguur Adhemar rusten echter bij tekenaar Marc Sleen en Standaard uitgeverij. Reacties en trackbacks geplaatst via het blogsysteem blijven intellectuele eigendom — wat een lelijke, misleidende term, trouwens — van de verantwoordelijke reageerder. Door de reactie of trackback te plaatsen, geeft zo ’n reageerder Stijn “Adhemar” Vandamme echter wel eeuwigdurende toelating de reactie te publiceren. Zo gaat dat, nietwaar. Deze webpagina bestaat uit geldige xhtml 1.0 strikt; het uiterlijk heeft stijl met geldige css. De site is in overeenstemming met “No www”, klasse b. uris worden met opzet helder en extensieloos gehouden. De site is best te bekijken met uw ogen, en een browser naar keuze. Deze blog wordt bekrachtigd door WordPress, dat is een prachtig stukje software dat onder de gnu General Public License versie 2 vrijgegeven wordt. De vertaling gebeurde door WordPress Themes.