Adhemar

De toestand der dingen

Adhemars overpeinzingen, beslommeringen, ideeën, fascinaties, anekdotes, opinies en krabbeltjes

Wikileaks

dinsdag 30 november 2010, 19:00 | Allerlei

Een kwart miljoen confidentiële telexen van de Amerikaanse diplomatie, 251 287 om precies te zijn, heeft Wikileaks in handen gekregen, en doorgespeeld naar een handjevol bekende kranten: The Guardian, Der Spiegel, El Pais, Le Monde, The New York Times.

Wikileaks is van plan die telexen allemaal op het Internet te publiceren, maar dan wel geleidelijk aan.[1] Voorlopig kan je er al 290 telexen nalezen: vooral diegene waar de meewerkende kranten initieel beslisten over te berichten.

En wat die kranten daaruit het eerst naar buiten brachten, was de laatdunkende en soms minachtende manier waarop diplomaten de politieke leiders van hun gastland beschrijven. Zo lezen we in de telexen dat de Duitse bondskanselier Angela Merkel (CDU) risico’s mijdt en slechts zelden creatief is; dat de Franse president Nicolas Sarkozy (UMP) lichtgeraakt is en op persoonlijke, autoritaire wijze regeert; de Italiaans premier Silvio Berlusconi (FI) is zwak en ijdel en ineffectief als leider, maar een fuifnummer op vele wilde feestjes (die hij zelf elegante soirees noemt); de Afghaanse president Hamid Karzai is een extreem zwakke man die niet naar feiten maar wel naar complottheorieën luistert; de Israëlische premier Benjamin Netanyahu (Likoed) is elegant en charmant, maar houdt zich nooit aan zijn beloften.[2]

Deze telexen zijn niet diplomatisch verwoord, maar dat is niet meer dan normaal: het is zelfs enigszins geruststellend dat diplomaten hun indrukken rechttoe rechtaan naar het thuisfront verwoorden in duidelijkere, minder wollige en minder politiek correcte bewoordingen als in de verklaringen die wel voor publieke publicatie bedoeld zijn.

Op dit punt heeft Mia Doornaert gelijk: de Amerikaanse diplomaten hoeven zich niet te schamen voor dit woordgebruik; binnen de context waarin die telexen verstuurd werden, is dit normaal; en de journalistieke meerwaarde van het lekken en publiceren van dit soort uitlatingen is bedenkelijk.[3]

Maar dat wil echter niet zeggen dat Cablegate geen legitieme nieuwswaarde heeft: die ligt gewoon elders.

Zo blijkt dat niet alleen Israëlische leiders, maar ook Arabische leiders zoals Koning Abdullah van Saudi-Arabië, er bij de Verenigde Staten herhaaldelijk hebben op aan gedrongen om Iran aan te vallen.

Iran heeft waarschijnlijk raketten uit Noord-Korea verkregen.

De Verenigde Staten proberen al jarenlang hoog-verrijkt uranium uit een Pakistaanse onderzoeksreactor weg te halen.

De Verenigde Staten hebben eind vorig jaar Jemen gebombardeerd met clustermunitie. Hierbij zijn ook burgerslachtoffers gevallen. Amnesty International had hier al over gerapporteerd én geopperd dat de Verenigde Staten wel eens een rol hierin zouden kunnen hebben gehad;[4] de gelekte telexen bevestigen dit nu. De Jeminitische president Ali Abdullah Saleh geeft laconiek toe dat hij hier in het Jeminitisch parlement over gelogen heeft.[5]

De Verenigde Staten bedelden bij andere landen, waaronder België, om toch maar die vervelende Guantanamo-gevangenen over te nemen. In ruil zou België geholpen worden om op goedkope manier prominent op het Europese voorplan te geraken. Kiribati zou op gelijkaardige wijze miljoenen dollars aan investeringen kunnen binnenrijven.

China heeft in een gecoördineerde actie geprobeerd om Google’s computersystemen te hacken.

Egypte stelde voor om de droom van democratie in Irak op te bergen en te vergeten, en er een nieuwe dictator te dulden.

Verder blijkt uit meerdere telexen duidelijk dat de Amerikaanse State Department de diplomaten en medewerkers van ambassades, consulaten en diplomatieke missies, inclusief bij de Verenigde Naties, formeel richtlijnen (the National HUMINT Collection Directive) meegeeft die de grens tussen diplomatie en spionage duidelijk overschrijden, waarbij de conventies rond diplomatie met de voeten getreden worden.

Reporting officers should include as much of the following information as possible when they have information relating to persons linked to : office and organizational titles; names, position titles and other information on business cards; numbers of telephones, cell phones, pagers and faxes; compendia of contact information, such as telephone directories (in compact disc or electronic format if available) and e-mail listings; internet and intranet “handles”, internet e-mail addresses, web site identification-URLs; credit card account numbers; frequent flyer account numbers; work schedules, and other relevant biographical information.

→ Hillary Clinton (Dem.-NY), Secretary of State[6]

En in sommige gevallen ook nog eens:

Biographic and biometric data, including health, opinions toward the US, training history, ethnicity (tribal and/or clan), and language skills of key and emerging political, military, intelligence, opposition, ethnic, religious, and business leaders. Data should include email addresses, telephone and fax numbers, fingerprints, facial images, DNA, and iris scans.

→ Hillary Clinton (Dem.-NY), Secretary of State[7]

Tenslotte is bevestigd, ook al komt het niet als een verrassing, dat er Amerikaanse nucleaire wapens liggen in Duitsland, Nederland en België: zo blijkt althans uit een pleidooi tegen het weghalen ervan.[8] Dit druist in tegen artikel II van het non-proliferatieverdrag, waarin die landen zich als niet-kernmacht ertoe verbonden om op geen enkele wijze de overdracht van kernwapens te aanvaarden.

Dat was natuurlijk reeds langer een publiek geheim. We weten eigenlijk al jaren heel wat details: het zou om 10 à 22 tactische vliegtuigkernbommen zou gaan, van het type b61 (waarschijnlijk b61 model 3 of 4, met een maximale kracht tot 170 of 45 kiloton-kracht), opgeslagen in elf WS3-bunkers, verzonken in de vloer van de vliegtuighangars van de vliegbasis Kleine Brogel, bewaakt door de Amerikaanse 701st MUNSS-eenheid, dat uit zo’n 110 à 130 militairen bestaat. Wegens hun beperkte houdbaarheidsdatum hebben, worden die om de zoveel jaren gemoderniseerd. Het vervoer van deze wapens en onderdelen gebeurt vanuit de McChord-basis door het 4th Airlift Squadron, 62nd Airlift Wing, met c17 vliegtuigen.[9]

Het gaat hier dus om meer dan wat “geroddel” en “stoom aflaten” tussen diplomaten: dit is wel degelijk maatschappelijk relevante informatie die voor de bevolking verborgen gehouden wordt door een overheid die haar zou moeten vertegenwoordigen en dienen. Mijns inziens valt dit lek dan ook duidelijk onder de noemer klokkenluiden.

En ook al heeft iemand die toegang tot die documenten op SIPRNet had, die illegaal aan Wikileaks en de meewerkende kranten aangeboden, je kunt het die websites en kranten toch moeilijk verwijten wanneer ze dergelijke documentatie aangeboden krijgen, er kennis van te nemen, analyses te maken en ze ter beschikking van hun lezers te stellen.

Met uitlatingen als die van Peter King (Rep.-NY), lid van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden, die Wikileaks tot terroristische organisatie uitroepen, ben ik het dan ook helemaal niet eens.

Referenties

Tijdslijn

Schrijf een reactie

november 2010
m D w d v Z Z
« okt   dec »
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Zoeken

Copyleft en copyright, Stijn “Adhemar” Vandamme, 2010. Sommige rechten voorbehouden.

Creative Commons Naamsvermelding Gelijk Delen Tenzij uitdrukkelijk anders vermeld, valt alle originele tekst, de opmaak, en alle andere content van gelijk welke vorm dat door Stijn “Adhemar” Vandamme gemaakt en op deze De toestand der dingen blog gepubliceerd is, onder de Creative Commons Naamsvermelding–Gelijk Delen versie 2.0 België licentie. Rechten op de afbeelding van de stripfiguur Adhemar rusten echter bij tekenaar Marc Sleen en Standaard uitgeverij. Reacties en trackbacks geplaatst via het blogsysteem blijven intellectuele eigendom — wat een lelijke, misleidende term, trouwens — van de verantwoordelijke reageerder. Door de reactie of trackback te plaatsen, geeft zo ’n reageerder Stijn “Adhemar” Vandamme echter wel eeuwigdurende toelating de reactie te publiceren. Zo gaat dat, nietwaar. Deze webpagina bestaat uit geldige xhtml 1.0 strikt; het uiterlijk heeft stijl met geldige css. De site is in overeenstemming met “No www”, klasse b. uris worden met opzet helder en extensieloos gehouden. De site is best te bekijken met uw ogen, en een browser naar keuze. Deze blog wordt bekrachtigd door WordPress, dat is een prachtig stukje software dat onder de gnu General Public License versie 2 vrijgegeven wordt. De vertaling gebeurde door WordPress Themes.