Adhemar

De toestand der dingen

Adhemars overpeinzingen, beslommeringen, ideeën, fascinaties, anekdotes, opinies en krabbeltjes

Gesloten

maandag 30 september 2013, 14:00 | Vlaanderen in Europa | Geen reacties

Deze tekst verschijnt vandaag in Den Borluut.

Op dinsdag 20 augustus stelde minister-president Rudy Demotte het programma voor van het Feest van Wallonië. De aanwezige journalisten kreeg niet alleen te horen welke artiesten in Namen zullen optreden (Arno, Hooverphonic, …), maar ook een pleidooi van Rudy Demotte voor een “Waals nationalisme”. Het pleidooi viel ten zuiden van de taalgrens overigens niet in goede aarde: de ene na de andere politieke partij hekelde de uitlatingen in de Franstalige pers. In Vlaanderen kraaide er geen haan naar.

Is het PS-kopstuk dan onverhoopt een mede-seperatist geworden? Nee, toch niet. Zijn “Waals nationalisme” houdt géén streven in van de Waalse natie naar zelfbestuur of een eigen staat. Het is eerder een oproep aan de Walen om trots te zijn op Wallonië, en feestelijk uiting te geven aan een Waals nationaal gevoel waar alle Walen het vertrouwen uit kunnen putten waaraan het hen nu nog al te vaak ontbreekt.

Natie-trots” is een misschien een betere term dan “nationalisme” om het pleidooi Rudy Demotte te omschrijven.

Toch is wat meer Waals natiegevoel in mijn ogen op zich al een positieve evolutie.

Lees meer →

Economie op z’n Belgisch

woensdag 28 november 2012, 14:00 | Allerlei | Geen reacties

…en hoe het ook anders kan

Deze tekst verschijnt vandaag in Den Borluut.

Eigenlijk had de federale regering op 15 oktober al moeten klaar zijn. Dat is de uiterste dag waarop de Europese Commissie de begroting van 2013 moest kunnen inkijken, om ter dege te kunnen controleren of we niet van het langetermijnspad naar een financieel gezonde overheid afwijken. Maar een begroting opmaken met de hete adem van de kiezer in de nek bleek onmogelijk, en dus moest de federale overheid er begin november eigenlijk nog aan beginnen. Een goede maand na de oorspronkelijke deadline is de regering dan toch geland.

Twee keuzes maakt de federale regering-Di Rupo Un, al wil ze dat zelf niet gezegd hebben: het tekort wordt met nieuwe belastingen opgevuld, en het is de middenklasse die ze moet ophoesten. Echte fundamentele keuzes worden er daarnaast niet gemaakt. De begroting is wederom een samenraapsel van knip- en plakwerk, een kakofonisch gerommel in de marge. Voor één miljard nieuwe belastingen, vooral op kasbons en levensverzekeringspolissen. Ook de accijnzen op alcohol gaan de hoogte in, en aan de korf waarop de index berekend wordt, wordt nog maar eens gerommeld. En de lonen worden bevroren. Daarentegen wordt met geen enkele maatregel de overheid wat afgeslankt, en ook andere besparingen zijn er niet in terug te vinden, zodra je door het trucje heenkijkt waarbij de beperking van de verhoging van de uitgaven in de gezondheidszorg een “besparing” wordt genoemd.

Zo sukkelt ons landje verder, en bestendigt het de eigen crisis, politiek en economisch.

Lees meer →

Recensie: De Kwantumsprong

vrijdag 25 november 2011, 20:00 | Politiek | Geen reacties

De Kwantumsprong

Soms erger ik mij aan mensen die te pas en te onpas een grote sprong als kwantumsprong omschrijven: een kwantumsprong is de fysisch allerkleinst mogelijke sprong in een discontinue grootheid, herinner ik hen dan. Toch is de metafoor af en toe ook treffend gekozen. Een kwantumsprong is de transitie van een elektron van het ene energieniveau naar het andere, door vliegensvlug dwars door de verboden zone te springen. Het uitbreken uit de ketenen, het doorbreken van begrenzingen, om tot een nieuwe stabiele situatie te komen: het is de essentie van het essay De Kwantumsprong, het politiek-filosofisch debuutboek van Brecht Arnaert.

Spoiler alert! In deze alinea, na de dubbelepunt in deze zin, verklap ik reeds de ontknoping van het essay: de strijd van de Vlaamse beweging voor Vlaamse onafhankelijkheid is een zwaktebod. De Vlaamse beweging zou moeten ijveren voor échte democratie in België, waar de meerderheid kan besturen, zonder grendels en alarmbellen. In zo’n politieke context kan de (Vlaamse) meerderheid vervolgens haar visie op samenleving en maatschappij, en de rol van de overheid daarin, in de praktijk brengen, zoals het in een democratie betaamt. Als dan blijkt dat Wallonië liever vasthoudt aan haar eigen streven naar een marxistisch-socialistisch geïnspireerd arbeidersparadijs, dan staat het haar vrij haar eigen onafhankelijkheid uit te roepen. Geen flamingant die dat zou tegenhouden.

Lees meer →

Recuperatie

dinsdag 26 juli 2011, 16:00 | Burgerrechten, Politiek | Geen reacties

Wanneer een dolgedraaide gek een bloedbad als dat in Noorwegen aanricht, slikt (bijna) iedereen wel even. Televisiebeelden branden op netvliezen. Medeleven gaat uit naar de familie en vrienden van de slachtoffers, en tussen de emoties van het moment valt verder nog veel verontwaardiging, veroordeling en afschuw te ontwaren. In dat diepmenselijk eerste moment, zijn zowat alle mensen mens met de mensen. Noor of niet. Zwart of blank. Christen of moslim of jood of atheïst. Links of rechts.

Maar politiek geëngageerde mensen zouden geen politiek geëngageerde mensen zijn, als ze, voorbij hun eerste emoties, hun ideeën niet zouden uitdragen. Daarbij schuwen sommingen de politieke recuperatie niet. Het is het aard van het beestje. In de overtuiging van het eigen gelijk is men zich daar niet eens noodzakelijk van bewust. In Het Nieuwsblad presteert Fabian Lefevere het om dit incident politiek eerst grondig te recupereren, om vervolgens de politieke recuperatie door “links of rechts” aan te klagen![1] Toch ben ik ervan overtuigd dat Lefevere oprecht is, zowel in zijn bezinning over de gevaren van het anders denken (dan zijn visie op de samenleving) als in zijn roep om “respect voor andersdenken” (door anderen).

Lees meer →

Aan tafel

vrijdag 17 december 2010, 12:00 | Vlaanderen in Europa | Geen reacties

Deze tekst verschijnt vandaag in Den Borluut.

De teller loopt alsmaar op. De verpulvering van het vorig record uit 2007, 194 dagen zonder regering, komt in zicht. Zicht op regeringsvorming is er nog steeds niet. Na drie jaar zonder een aaneenhangende regering, hebben we nu al weer meer dan 6 maanden niet eens de schijn van een regering met volle bevoegdheid.

Lees meer →

Wikileaks

dinsdag 30 november 2010, 19:00 | Allerlei | Geen reacties

Een kwart miljoen confidentiële telexen van de Amerikaanse diplomatie, 251 287 om precies te zijn, heeft Wikileaks in handen gekregen, en doorgespeeld naar een handjevol bekende kranten: The Guardian, Der Spiegel, El Pais, Le Monde, The New York Times.

Wikileaks is van plan die telexen allemaal op het Internet te publiceren, maar dan wel geleidelijk aan.[1] Voorlopig kan je er al 290 telexen nalezen: vooral diegene waar de meewerkende kranten initieel beslisten over te berichten.

En wat die kranten daaruit het eerst naar buiten brachten, was de laatdunkende en soms minachtende manier waarop diplomaten de politieke leiders van hun gastland beschrijven. Zo lezen we in de telexen dat de Duitse bondskanselier Angela Merkel (CDU) risico’s mijdt en slechts zelden creatief is; dat de Franse president Nicolas Sarkozy (UMP) lichtgeraakt is en op persoonlijke, autoritaire wijze regeert; de Italiaans premier Silvio Berlusconi (FI) is zwak en ijdel en ineffectief als leider, maar een fuifnummer op vele wilde feestjes (die hij zelf elegante soirees noemt); de Afghaanse president Hamid Karzai is een extreem zwakke man die niet naar feiten maar wel naar complottheorieën luistert; de Israëlische premier Benjamin Netanyahu (Likoed) is elegant en charmant, maar houdt zich nooit aan zijn beloften.[2]

Lees meer →

augustus 2022
m D w d v Z Z
« sep    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

Zoeken

Copyleft en copyright, Stijn “Adhemar” Vandamme, 2022. Sommige rechten voorbehouden.

Creative Commons Naamsvermelding Gelijk Delen Tenzij uitdrukkelijk anders vermeld, valt alle originele tekst, de opmaak, en alle andere content van gelijk welke vorm dat door Stijn “Adhemar” Vandamme gemaakt en op deze De toestand der dingen blog gepubliceerd is, onder de Creative Commons Naamsvermelding–Gelijk Delen versie 2.0 België licentie. Rechten op de afbeelding van de stripfiguur Adhemar rusten echter bij tekenaar Marc Sleen en Standaard uitgeverij. Reacties en trackbacks geplaatst via het blogsysteem blijven intellectuele eigendom — wat een lelijke, misleidende term, trouwens — van de verantwoordelijke reageerder. Door de reactie of trackback te plaatsen, geeft zo ’n reageerder Stijn “Adhemar” Vandamme echter wel eeuwigdurende toelating de reactie te publiceren. Zo gaat dat, nietwaar. Deze webpagina bestaat uit geldige xhtml 1.0 strikt; het uiterlijk heeft stijl met geldige css. De site is in overeenstemming met “No www”, klasse b. uris worden met opzet helder en extensieloos gehouden. De site is best te bekijken met uw ogen, en een browser naar keuze. Deze blog wordt bekrachtigd door WordPress, dat is een prachtig stukje software dat onder de gnu General Public License versie 2 vrijgegeven wordt. De vertaling gebeurde door WordPress Themes.