Adhemar

De toestand der dingen

Adhemars overpeinzingen, beslommeringen, ideeën, fascinaties, anekdotes, opinies en krabbeltjes

Verandering waarin we kunnen geloven

vrijdag 4 januari 2008, 09:45 | Amerikaanse politiek

Opgestaan met de resultaten van de caucuses van Iowa, mijn dag begon goed.

De meeste media-aandacht gaat — terecht — naar de democraten. Het was al langer duidelijk dat de race tussen 3 kandidaten gaat: senator Barack Hussein Obama (Dem.IL), oud-senator Johnny “John” Reid Edwards (Dem.NC) en senator en vroegere first lady Hillary Diane Rodham Clinton (Dem.NY).

Lange tijd lag de overbekende Hillary Clinton voorop in de race met tientallen percenten voorsprong. In Iowa eindigde ze als derde, waarbij ze 29,47 % van de afgevaardigden (737 in totaal) achter zich krijgt. John Edwards heeft er 7 meer, da ’s dan 29,75 %.

Maar de grote winnaar is de charismatische Barack Obama.

Hij krijgt 37,58 % van de afgevaardigden (940 in totaal) achter zich, dat is een voorsprong van ongeveer 8 % op zijn tegenkandidaten: net iets minder op John Edwards, net iets meer op Hillary Clinton.[1]

Inhoudelijk liggen de standpunten van Hillary, Edwards en Obama al bij al niet al te ver uit elkaar. Twee van de drie zouden best wel eens op één verkiezingsfoldertje passen, als presidents- en vice-presidentskandidaat. Maar onderling er is toch wel een groot verschil in stijl.

Buiten zijn eigen staat Illinois verkreeg Barack Obama voor het eerst grote bekendheid 4 jaar geleden, toen hij op de Democratische Nationale Conventie de keynote toespraak “The Audacity of Hope[2] ten berde bracht, waarbij hij zijn steun verleende aan John Kerry (Dem.MA) en John Edwards (Dem.NC). Toen al was zonder twijfel duidelijk: Barack Obama is een begenadigd spreker.

De bekende atheïst Richard Dawkins merkte op dat in de Verenigde Staten het electoraat nooit die mensen kiest die er het meest geschikt voor zijn: de (voor het grootste deel niet-gelovige) intelligentsia, tenzij ze bereid zijn over hun (niet-)geloof te liegen.[3] Met Obama hebben we the next best thing: een gelovige die heeft nagedacht, en tot een intelligente conclusie kwam over de relatie tussen religie en politiek:

Now this is going to be difficult for some who believe in the inerrancy of the Bible, as many evangelicals do. But in a pluralistic democracy, we have no choice. Politics depends on our ability to persuade each other of common aims based on a common reality. It involves the compromise, the art of what’s possible. At some fundamental level, religion does not allow for compromise. It’s the art of the impossible. If God has spoken, then followers are expected to live up to God’s edicts, regardless of the consequences. To base one’s life on such uncompromising commitments may be sublime, but to base our policy making on such commitments would be a dangerous thing. And if you doubt that, let me give you an example.

We all know the story of Abraham and Isaac. Abraham is ordered by God to offer up his only son, and without argument, he takes Isaac to the mountaintop, binds him to an altar, and raises his knife, prepared to act as God has commanded.

Of course, in the end God sends down an angel to intercede at the very last minute, and Abraham passes God’s test of devotion.

But it’s fair to say that if any of us leaving this church saw Abraham on a roof of a building raising his knife, we would, at the very least, call the police and expect the Department of Children and Family Services to take Isaac away from Abraham. We would do so because we do not hear what Abraham hears, do not see what Abraham sees, true as those experiences may be. So the best we can do is act in accordance with those things that we all see, and that we all hear, be it common laws or basic reason.

Finally, any reconciliation between faith and democratic pluralism requires some sense of proportion.

→ Barack Obama (Dem.IL)[4]

Als twintiger hielp Barack als gemeenschapsorganisator de achtergestelde wijken van Chicago door de gemeenschappen uit verschillende kerken en andere organisaties aan te spreken en te laten samenwerken. Obama is een vereniger, een bruggenbouwer (wat niet noodzakelijk hetzelfde is als een unitarist).

Senator Obama belooft ook verandering in het systeem van de politiek, het onderwerp waar ook prof. Lawrence “Larry” Lessig zich tegenwoordig mee bezighoudt. Dat houdt in: minder corruptie en normvervaging, minder belangenverstrengeling, minder macht voor de lobbygroepen, meer transparantie en strengere regels voor ethisch politiek gedrag. In één soundbyte:

Too many in Washington see politics as a game. And that is why I believe this election cannot be about who can play this game better. It has to be about who can put an end to the game-playing.

→ Barack Obama (Dem.IL)[5]

Het doet deugd te zien dat ook jonge mensen, traditioneel niet de gemakkelijkste groep om te mobiliseren om te gaan stemmen, in grote mate zich door die boodschap aangesproken voelen. De hoge opkomst toont aan dat er nog interesse is, dat mensen niet zomaar de politiek willen ondergaan.

Sta mij toe mijn gedachten over de presidentiële campagne van de senator af te sluiten met een opmerking over de meest opmerkelijke verschijning van de campagne (tot nu toe): Obama Girl Amber Lee Ettinger is hot. Maar ze heeft een boontje heeft voor iemand anders.

I cannot wait, ’till two thousand and eight
Baby, you’re the best candidate
Of the new Oval Office
You’ll get your Head of State
I can’t leave you alone
’Cause I got a crush on Obama.

Obama Girl Amber Lee Ettinger[6]

Nog vlug iets over de republikeinen

Bijna zou ik vergeten dat er nog republikeinen zijn, en predikant–gouverneur Michael “Mike” Dale Huckabee (Rep.AR) is een echte, bijna een karikatuur. Glad, fervent loper, intelligent, en kan soms met een geweldige opmerking uit de hoek komen. Zijn basiskenmerk is zijn dogmatisch zuiderlijk-baptistisch geloof, hij laat de Bijbel zijn leven en standpunten bepalen, all the way. Hij staat bekend als voorstander van de oorlog in Irak, van de doodstraf, van belastingsverlaging en -vereenvoudiging (FairTax), en van het creationisme; tegenstander van abortie, van meer controle op wapengebruik, en van het homohuwelijk; noemt homoseksualiteit aberrant, onnatuurlijk en zondig; en een decennium geleden was hij er voorstander van om AIDS-patienten van de samenleving af te zonderen. Tegenover illegale immigranten is hij dan weer iets verdraagzamer dan zijn partijgenoten. Als kers op de taart stelt hij dat goddelijke interventie een deel van zijn politiek succes verklaart.

Er zijn staten waar reverend Huckabee hiermee succes zal oogsten. In Iowa is zijn voorsprong op de runner-up, de mormoonse gouverneur Willard Mitt Romney (Rep.MA), 9,18 %.[7] Gelukkig werkt dit niet in alle 50 staten. Zo geloof ik niet dat z’n evangelische boodschap volgende week in New Hampshire op veel bijval zal kunnen rekenen. Als zo iemand president wordt, zou je mogelijk soms nog wel eens naar deze Bush-periode terug durven verlangen.

Bij de uiteindelijke keuze van de kandidaat zou de Republikeinse Partij wel eens een stuk meer verdeeld kunnen zijn dan de Democratische.

Referenties

Tijdslijn

Schrijf een reactie

januari 2008
m D w d v Z Z
    feb »
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  

Zoeken

Copyleft en copyright, Stijn “Adhemar” Vandamme, 2008. Sommige rechten voorbehouden.

Creative Commons Naamsvermelding Gelijk Delen Tenzij uitdrukkelijk anders vermeld, valt alle originele tekst, de opmaak, en alle andere content van gelijk welke vorm dat door Stijn “Adhemar” Vandamme gemaakt en op deze De toestand der dingen blog gepubliceerd is, onder de Creative Commons Naamsvermelding–Gelijk Delen versie 2.0 België licentie. Rechten op de afbeelding van de stripfiguur Adhemar rusten echter bij tekenaar Marc Sleen en Standaard uitgeverij. Reacties en trackbacks geplaatst via het blogsysteem blijven intellectuele eigendom — wat een lelijke, misleidende term, trouwens — van de verantwoordelijke reageerder. Door de reactie of trackback te plaatsen, geeft zo ’n reageerder Stijn “Adhemar” Vandamme echter wel eeuwigdurende toelating de reactie te publiceren. Zo gaat dat, nietwaar. Deze webpagina bestaat uit geldige xhtml 1.0 strikt; het uiterlijk heeft stijl met geldige css. De site is in overeenstemming met “No www”, klasse b. uris worden met opzet helder en extensieloos gehouden. De site is best te bekijken met uw ogen, en een browser naar keuze. Deze blog wordt bekrachtigd door WordPress, dat is een prachtig stukje software dat onder de gnu General Public License versie 2 vrijgegeven wordt. De vertaling gebeurde door WordPress Themes.