Adhemar

De toestand der dingen

Adhemars overpeinzingen, beslommeringen, ideeën, fascinaties, anekdotes, opinies en krabbeltjes

Canone legere dissonante

woensdag 23 januari 2008, 14:04 | Politiek

In de verkiezingscampagne vorig jaar gebruikte N-VA de slogan “Laat Vlaanderen niet verst(r)ikken”. In die campagne werd de politiek van de paarse regering, en dan vooral het aandeel van de PS, op de korrel genomen. Zij werden verantwoordelijk geacht voor rammelende rekeningen, een falende en flaterende justitie, sociaal-economische stilstand, een terminaal gezondheidsbeleid, en zoveel meer.

Ik ben duidelijk geen fan van de politiek van de PS. Maar toch wil ik toegeven dat hun socialistische en belgicistische standpunten ergens nog verdedigbaar (zij het moeilijk) en eerbaar zijn. Dat kan niet altijd gezegd worden van de manier waarop verschillende individuen uit de PS aan politiek doen. Jean-Claude Van Cauwenberghe (hoewel qua standpunten misschien een tikkeltje beter dan de rest, want regionalist), André Flahaut, Laurette Onkelinx, Anne-Marie Lizin: dat zijn de boegbeelden van wat er écht mis was met paars, met de PS, met de Belgische politiek. Op dit punt is het strikje misschien niet het juiste symbool om tegen te ageren, want zelfs de gestrikte voorzitter liet zich wel eens ontvallen:

Je ne veux plus de parvenus. Je les traquerai moi-même. J’en ai marre des parvenus ! Il n’y a pas de place pour les parvenus au Parti Socialiste ! Ça doit être clair.

→ Elio Di Rupo (PS)[1]

…waarna hij vervolgens, op een kleine ingreep in Charleroi na, alles bij het oude liet.

In diezelfde verkiezingscampagne vorig jaar beloofde CD&Vgoed bestuur”. Critici stelden ondertussen meermaals luidop de vraag of het laten aanslepen van formatiegesprekken, die uiteindelijk niet lukten, wel zo’n goed bestuur was van Yves Leterme. Zelf verkoos ik “laten aanslepen” duidelijk boven de “geven en toegeven” mentaliteit die de Vlaamse onderhandelaars bij eerdere formaties perfectioneerden.

Goed bestuur

Toch moesten we tot gisteren wachten om een eerste Grote Daad van goed bestuur te mogen aanschouwen: minister van landsverdediging Pieter De Crem (CD&V) kuist een stukje van de stal van zijn voorganger uit André Flahaut (PS): hij schrapt de aankoop van 90 mm-kanonnen voor de Moweg Piranha IIIC 8×8 armoured infantry vehicles.[2] Of beter: hij zal het op z’n minst proberen; daartoe richt hij een task force op dat moet in het juridisch kluwen moet onderzoeken hoe de Staat onder de verplichtingen van het twee jaar oude koopcontract kan komen.

Wat Guy Verhofstadt (VLD) bij z’n eerste formatie in 1999 bezielde een PS’er de portefeuille van Defensie toe te kennen, blijft mij een raadsel. Hij had toen beter moeten weten. Een decennium eerder hadden de socialisten (naamgenoten Coëme, Spitaels, Mathot) al eens bewezen niet door scrupules gehinderd te zijn als het om legeraankopen ging.

De tanks

In de Agusta–Dassaultaffaire ging het nog om een aankoop van AW109BA gevechtshelikopters die het leger best nog kon gebruiken (en ook meermaals succesvol ingezet heeft). Wat het leger met vehicles met 90 mm-kanonnen aan moet vangen, is een stuk minder duidelijk. Dat type is te licht voor de operaties waarvoor het moet dienen; de tanks moeten de Leopard 1A5BE tanks (met 105 mm kanonnen!) vervangen, dat is het meest krachtige oorlogsmateriaal van de landcomponent van het leger. Bovendien is het atypisch: alle NAVO-legers standaardiseren op 105 mm en 120 mm. De bedoeling van de NAVO is juist dat de geallieerde legers van de NAVO-leden gemakkelijk gestandaardiseerd materiaal en munitie kunnen uitwisselen indien nodig.

Waarom André Flahaut dan precies 90 mm-kanonnen in het bestek liet zetten? Heel eenvoudig: er is maar één bedrijfje dat dergelijke kanonnen produceert (hoewel topgeneraal August Van Daele en luitenant-generaal Jacques De Winter 2 jaar geleden op vraag van Flahaut foutief het tegendeel beweerden[3][4]): Cockerill Maintenance & Ingénierie, een bevriend bedrijfje uit Luik; bovendien wordt de munitie enkel gemaakt bij Mécar, een al even bevriend bedrijfje uit Nijvel, de achtertuin van Flahaut. Dat betekent natuurlijk ook jobs in André’s streek, wat electoraal mooi meegenomen is.

Het contract met Cockerill Maintenance & Ingénierie waar De Crem van af wil bedraagt 42 miljoen euro, daarvoor zou een eerste schijf van 18 Piranha’s met een 90 mm kanon uitgerust moeten worden. De Inspectie van Financiën gaf toenertijd tot tweemaal toe een vernietigend advies. Het niet duidelijk of de bij Mowag gekochte Piranha’s ook zwaar genoeg zijn om een zwaarder 105 mm kanon te dragen.

Referenties

Post scriptum

donderdag 31 januari 2008, 22:22

In Knack wordt het enthousiasme wat getemperd:

In werkelijkheid zet de minister een taskforce aan het werk om de mogelijkheid van zo ’n contractverbreking te onderzoeken maar is de kans klein dat het echt zover komt.

Knacks Han Renard[5]

Referentie

Tijdslijn

Schrijf een reactie

januari 2008
m D w d v Z Z
    feb »
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  

Zoeken

Copyleft en copyright, Stijn “Adhemar” Vandamme, 2008. Sommige rechten voorbehouden.

Creative Commons Naamsvermelding Gelijk Delen Tenzij uitdrukkelijk anders vermeld, valt alle originele tekst, de opmaak, en alle andere content van gelijk welke vorm dat door Stijn “Adhemar” Vandamme gemaakt en op deze De toestand der dingen blog gepubliceerd is, onder de Creative Commons Naamsvermelding–Gelijk Delen versie 2.0 België licentie. Rechten op de afbeelding van de stripfiguur Adhemar rusten echter bij tekenaar Marc Sleen en Standaard uitgeverij. Reacties en trackbacks geplaatst via het blogsysteem blijven intellectuele eigendom — wat een lelijke, misleidende term, trouwens — van de verantwoordelijke reageerder. Door de reactie of trackback te plaatsen, geeft zo ’n reageerder Stijn “Adhemar” Vandamme echter wel eeuwigdurende toelating de reactie te publiceren. Zo gaat dat, nietwaar. Deze webpagina bestaat uit geldige xhtml 1.0 strikt; het uiterlijk heeft stijl met geldige css. De site is in overeenstemming met “No www”, klasse b. uris worden met opzet helder en extensieloos gehouden. De site is best te bekijken met uw ogen, en een browser naar keuze. Deze blog wordt bekrachtigd door WordPress, dat is een prachtig stukje software dat onder de gnu General Public License versie 2 vrijgegeven wordt. De vertaling gebeurde door WordPress Themes.