Adhemar

De toestand der dingen

Adhemars overpeinzingen, beslommeringen, ideeën, fascinaties, anekdotes, opinies en krabbeltjes

De tijden veranderen

zondag 30 maart 2008, 15:00 | Allerlei

Afgelopen nacht heb ik een uur minder lang geslapen. (Het was weerom eens middag toen ik opstond, maar dat doet in deze discussie niet echt ter zake.) De oorzaak: we schakelden hier (in Europa) om op zomertijd.

Heel dit zomertijd-gedoe is belachelijk.

Hier in Vlaanderen loopt tijdens wintertijd de burgerlijke tijd sowieso al drie kwartier voor op de zonne-tijd. Dat tot daar aan toe. Welk voordeel hebben we om daar gedurende een gedeelte van het jaar een uur en drie kwartier van te maken?

Het is ’s avonds wat langer licht, inderdaad. Dat kan misschien wel leuker dan veel licht vroeg op de ochtend. Er wordt gezegd dat met zonnetijd energie uitgespaard wordt (en zelfs daar bestaan twijfels over). Is dat het waard om twee keer per jaar onze bioritmes te ontregelen?

Verder worden de rekenregels met lokale tijd er onnodig door gecompliceerd. Zondag 30 maart 2008 om 2:15 lokale tijd, is bijvoorbeeld geen geldig tijdstip, want na 1:59 (+0100 Europe/Brussels CET) kwam onmiddellijk 3:00 (+0200 Europe/Brussels CEST). Zondag 28 oktober 2007 om halfdrie ′s nachts lokale tijd is dan weer ambigu: twee tijdstippen voldoen aan die omschrijving: ééntje in zomertijd, en een uurtje later ééntje in wintertijd.

De gemiddelde dagtemperatuur van vandaag moet met een klein korreltje zout genomen worden. Vandaag is 23 uur lang, met een uur nacht minder. Zelfs al zou de weerssituatie exact identiek zijn aan die van gisteren (’s nachts een minimum van 3 °C, overdag een maximum van 9 °C) dan nog zou het daggemiddelde van de temperatuur iets meer dan een tiende graad hoger uitvallen.

Vroeger duurde zonnetijd bij ons een half jaar, sinds 1996 duurt ze zeven maanden. In Europa begint ze op de laatste zondag van maart en eindigt ze sinds 1996 op de laatste zondag van oktober. Om het simpel te houden is dat niet overal ter wereld zo: in de gedeelten van de Verenigde Staten en Canada waar zomertijd in voege is, geldt sinds vorig jaar de volgende regeling: daylight saving time begint er op de tweede zondag van maart en eindigt er op de eerste zondag van november.

De rationale voor die verandering: nog meer energie uitsparen. Kunnen we dan niet onmiddellijk heel het jaar door de klok een uurtje meer voorzetten (in vergelijking met wintertijd)? Geen miserie meer met bioritmes, geen discontinue tijdsfuncties.

Of nog beter: in plaats van de klok te wijzigen, ons tijdsschema wijzigen. Kunnen we niet met z’n allen een uurtje later naar het werk of naar school gaan, en een uurtje later ophouden, de winkels tot (minstens) een uurtje later openhouden, de tv-programma’s een uurtje later uitzenden, … Het resultaat is natuurlijk net hetzelfde als zomertijd het hele jaar door. Maar vanuit het perspectief van iemand met interesse in astronomie en time keeping blijft het verschil tussen zonne- en burgerlijke tijd erdoor binnen de perken.

Tijdslijn

Schrijf een reactie

maart 2008
m D w d v Z Z
« feb   apr »
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  

Zoeken

Copyleft en copyright, Stijn “Adhemar” Vandamme, 2008. Sommige rechten voorbehouden.

Creative Commons Naamsvermelding Gelijk Delen Tenzij uitdrukkelijk anders vermeld, valt alle originele tekst, de opmaak, en alle andere content van gelijk welke vorm dat door Stijn “Adhemar” Vandamme gemaakt en op deze De toestand der dingen blog gepubliceerd is, onder de Creative Commons Naamsvermelding–Gelijk Delen versie 2.0 België licentie. Rechten op de afbeelding van de stripfiguur Adhemar rusten echter bij tekenaar Marc Sleen en Standaard uitgeverij. Reacties en trackbacks geplaatst via het blogsysteem blijven intellectuele eigendom — wat een lelijke, misleidende term, trouwens — van de verantwoordelijke reageerder. Door de reactie of trackback te plaatsen, geeft zo ’n reageerder Stijn “Adhemar” Vandamme echter wel eeuwigdurende toelating de reactie te publiceren. Zo gaat dat, nietwaar. Deze webpagina bestaat uit geldige xhtml 1.0 strikt; het uiterlijk heeft stijl met geldige css. De site is in overeenstemming met “No www”, klasse b. uris worden met opzet helder en extensieloos gehouden. De site is best te bekijken met uw ogen, en een browser naar keuze. Deze blog wordt bekrachtigd door WordPress, dat is een prachtig stukje software dat onder de gnu General Public License versie 2 vrijgegeven wordt. De vertaling gebeurde door WordPress Themes.