Adhemar

De toestand der dingen

Adhemars overpeinzingen, beslommeringen, ideeën, fascinaties, anekdotes, opinies en krabbeltjes

Hulde aan de slachtoffers van oorlog

zondag 31 augustus 2008, 23:55 | Vrede

De voorbije dagen fietste ik mee met de 32e Vredesfietseling. Dit meerdaags fietstochtje begon donderdagochtend in Moelingen, Voeren. Vrijdag bracht de route van Leuven naar Laarne ons onder andere in de Vlaamse Rand rond Brussel. Onderweg hielden we halt bij een militaire begraafplaats en in iedere provincie bij een oorlogsmonument,[1] voor een ingetogen vredesmoment. Gisterenavond bereikte het tochtje haar doel: de weide aan de IJzertoren in Kaaskerke, Diksmuide. Op die weide hebben we ons tentje opgezet, zodat we vandaag niets van de 81e IJzerbedevaart hoefden te missen.

De IJzerbedevaart houdt de boodschap van de Frontbeweging in ere: Nooit Meer Oorlog — Zelfbestuur — Godsvrede, door het huidige IJzerbedevaartcomité vertaald tot Vrede — Vrijheid — Verdraagzaamheid, telkens met de V van Vlaanderen.

Stilaan loopt in de politieke wereld de vakantie ten einde, het debat opnieuw op gang. Op communautair gebied wakkerde enkele interviews met Vlaams minister-president Kris Peeters (CD&V) het vlammetje weer aan, waarop federaal minister en bewegingsvoorzitter Didier Reynders (MRPRL) met veel plezier olie op het vuur gooide.

Natuurlijk mengt Walter Baeten, voorzitter van het IJzerbedevaartcomité, zich in dit communautair debat. Zelfbestuur is en blijft één van de drie peilers van het IJzertestament.[2] Maar tussen alle terechte berichtgeving over de terechte communautaire alinea’s in Walters toespraak,[3] dreigt de al-evenzeer-uitgedragen pacifistische gedachte aan de aandacht te ontsnappen.

Hulde dus aan de slachtoffers van oorlog. Laten we de herinnering aan gruwelen van de oorlog levendig houden. Want ook de pacifistische gedachte is vandaag nog steeds laaiend actueel.

Referenties

  • [1] Bimitri Berlanger, Vredesfietseling halt aan oorlogsmonument, Het Laatste Nieuws, editie De Ring–Brussel, zaterdag 30 augustus 2008, blz. 37
  • [2] Open brief aan den Koning van België Albert I, het IJzertestament, geherpubliceerd in: Johan Anthierens, De IJzertoren: Onze trots en onze schande, 1997, Leuven: uitg. Van Halewyck, 263 blz., blz. 232–250
  • [3] Walter Baeten, toespraak van de voorzitter op de 81e IJzerbedevaart, Kaaskerke, Diksmuide, op zondagnamiddag 31 augustus 2008

Reacties

Reactie van Ive De Beckker
Datum: dinsdag 1 september 2009, 00:10

Kleine rechtzetting nodig. In uw tekst staat de 81e bedevaart terwijl het nummer 82 is. Maar na het fietstochtje en de terrasjes kan zo een foutje er wel eens in sluipen

Reactie van Adhemar
Datum: dinsdag 1 september 2009, 12:29

Ive, deze blogpost dateert van 31 augustus 2008. Vorig jaar, dus. En toen, in 2008, reed ik mee aan de 32e Vredesfietseling en woonde ik de 81e IJzerbedevaart bij. Net zoals ik dit jaar, 2009, meereed met de 33e Vredesfietseling en de 82e IJzerbedevaart bijwoonde.

Een week geleden, op zondag 23 augustus 2009, woonde ik eveneens de 8e IJzerwake bij. Al was dàt eigenlijk pas de 7e echte IJzerwake in Steenstrate. De IJzerwake wordt er jaarlijks gehouden sinds 2003. Maar de organisatoren kozen ervoor om de alternatieve IJzerbedevaartsamenkomst van 1995 in Diksmuide, aan de overkant van de IJzer (vanuit het standpunt van de IJzertoren) als eerste IJzerwake te erkennen.

Reactie van Ive De Beckker
Datum: dinsdag 1 september 2009, 16:51

Aj aj, ik moet beter leren kijken 🙂
Ik had gegoogeld naar ‘vredesfietseling’ en kwam dus blijkbaar bij een oude post uit 🙂

Schrijf een reactie

augustus 2008
m D w d v Z Z
« jul   sep »
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Zoeken

Copyleft en copyright, Stijn “Adhemar” Vandamme, 2008. Sommige rechten voorbehouden.

Creative Commons Naamsvermelding Gelijk Delen Tenzij uitdrukkelijk anders vermeld, valt alle originele tekst, de opmaak, en alle andere content van gelijk welke vorm dat door Stijn “Adhemar” Vandamme gemaakt en op deze De toestand der dingen blog gepubliceerd is, onder de Creative Commons Naamsvermelding–Gelijk Delen versie 2.0 België licentie. Rechten op de afbeelding van de stripfiguur Adhemar rusten echter bij tekenaar Marc Sleen en Standaard uitgeverij. Reacties en trackbacks geplaatst via het blogsysteem blijven intellectuele eigendom — wat een lelijke, misleidende term, trouwens — van de verantwoordelijke reageerder. Door de reactie of trackback te plaatsen, geeft zo ’n reageerder Stijn “Adhemar” Vandamme echter wel eeuwigdurende toelating de reactie te publiceren. Zo gaat dat, nietwaar. Deze webpagina bestaat uit geldige xhtml 1.0 strikt; het uiterlijk heeft stijl met geldige css. De site is in overeenstemming met “No www”, klasse b. uris worden met opzet helder en extensieloos gehouden. De site is best te bekijken met uw ogen, en een browser naar keuze. Deze blog wordt bekrachtigd door WordPress, dat is een prachtig stukje software dat onder de gnu General Public License versie 2 vrijgegeven wordt. De vertaling gebeurde door WordPress Themes.