Adhemar

De toestand der dingen

Adhemars overpeinzingen, beslommeringen, ideeën, fascinaties, anekdotes, opinies en krabbeltjes

Dood met de kogel

donderdag 4 september 2008, 19:19 | Vlaanderen in Europa

Vorige maand werd er bericht over anonieme doodsbedreigingen aan het adres van Bart De Wever, de voorzitter van N-VA. De bedreigingen bereiken hem zowel virtueel, via de internetfora van de Franstalige pers,[1] als tastbaar, zelfs in de vorm van een kogel in een envelop.[2]

Er wordt zelfs niet eens meer van opgekeken. Op straat wordt de voorzitter uitgejouwd of bespuwd. Gelukkig voor de Vlaamse zaak heeft de politicus een olifantenhuid.

Hij is trouwens niet de enige giftige opmerkingen toegestuurd krijgt.

Vous donnez une image épouvantable et fasciste de votre commune. Je viens de recevoir des habitants flamands qui veulent fuir cette commune raciste et antibelge (après la guerre, c’était, pour un tel comportement, une balle entre les deux yeux… bien méritée).

→ Jean-Jacques Flahaux (MRPRL), burgemeester van ’s-Gravenbrakel[3]

Dit stukje literatuur is niet zomaar ergens in de marginaliteit en de anonimiteit gefrustreerd een forum ingetypt; ze is zowaar afkomstig van een Waals burgemeester, en verstuurd naar zijn Lennikse collega.

De bestemmeling, Willy De Waele (Open VLD), de burgemeester van Lennik, is niet eens een separatist. Hij weigert gewoon de Belgische driekleur aan het gemeentehuis te laten wapperen (wat trouwens niet eens wettelijk hoeft, enkele feestdagen niet te na gesproken[4]) zolang Brussel-Halle-Vilvoorde niet gesplitst is en de Franstaligen blijven weigeren enig respect op te brengen voor het Vlaams karakter van het Vlaamse grondgebied.[5]

Tussen haakjes klopt de historische opmerking wel degelijk. Het was inderdaad zo dat tijdens en na de oorlog een uiting van streven naar Vlaams zelfbestuur niet getolereerd werd, en meer dan eens met de dood bestraft werd.

Als Franstaligen de doodstraf voor Vlaams-nationalisme nog steeds meer dan verdiend vinden, zegt dat meer over hun onverdraagzaamheid dan die van de Vlamingen. Dat zal mij niet tegenhouden blijven te ijveren voor een moderne, open, autonome, democratische, onafhankelijke, verdraagzame, soevereine republiek Vlaanderen, staat in Europa.

Referenties

Schrijf een reactie

september 2008
m D w d v Z Z
« aug   okt »
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Zoeken

Copyleft en copyright, Stijn “Adhemar” Vandamme, 2008. Sommige rechten voorbehouden.

Creative Commons Naamsvermelding Gelijk Delen Tenzij uitdrukkelijk anders vermeld, valt alle originele tekst, de opmaak, en alle andere content van gelijk welke vorm dat door Stijn “Adhemar” Vandamme gemaakt en op deze De toestand der dingen blog gepubliceerd is, onder de Creative Commons Naamsvermelding–Gelijk Delen versie 2.0 België licentie. Rechten op de afbeelding van de stripfiguur Adhemar rusten echter bij tekenaar Marc Sleen en Standaard uitgeverij. Reacties en trackbacks geplaatst via het blogsysteem blijven intellectuele eigendom — wat een lelijke, misleidende term, trouwens — van de verantwoordelijke reageerder. Door de reactie of trackback te plaatsen, geeft zo ’n reageerder Stijn “Adhemar” Vandamme echter wel eeuwigdurende toelating de reactie te publiceren. Zo gaat dat, nietwaar. Deze webpagina bestaat uit geldige xhtml 1.0 strikt; het uiterlijk heeft stijl met geldige css. De site is in overeenstemming met “No www”, klasse b. uris worden met opzet helder en extensieloos gehouden. De site is best te bekijken met uw ogen, en een browser naar keuze. Deze blog wordt bekrachtigd door WordPress, dat is een prachtig stukje software dat onder de gnu General Public License versie 2 vrijgegeven wordt. De vertaling gebeurde door WordPress Themes.