Adhemar

De toestand der dingen

Adhemars overpeinzingen, beslommeringen, ideeën, fascinaties, anekdotes, opinies en krabbeltjes

De toekomst van Wallonië

maandag 8 september 2008, 23:10 | Wallonië in Europa

Vorige week vrijdag publiceerde Le Vif/L’ Express een opmerkelijk hoofdartikel, waarin de resultaten van een opiniepeiling onder Franstaligen over de communautaire kwestie werden bekendgemaakt.[2] Er werd zowel gepeild welk scenario ze denken dat er zal gebeuren, als welk scenario ze willen dat er zou gebeuren.

De opiniepeiling werd gehouden onder de lezers van Le Vif/L’ Express die op de website ingeschreven zijn. Ze ontving 1 668 antwoorden. Die verzameling respondenten is dus niet echt representatief voor de Franstaligen; vooral mannen en hogeropgeleiden zijn oververtegenwoordigd. Dat moet bij de interpretatie van de resultaten in het achterhoofd gehouden worden en tempert mijn optimisme dan ook wat.

De interessantste vraag was voor welk scenario de voorkeur van de Franstaligen geniet.

22,0 % van de lezers koos voor een seperatistisch scenario: ofwel voor een onafhankelijk Wallonië (9,5 %), ofwel voor aanhechting aan de Franse republiek (10,6 %) of het groothertogdom Luxemburg (1,9 %). Nog eens 7,1 % koos voor het confederalisme. Onder de 62,8 % van de Franstalige respondenten die voor het behoud van de Belgische federale structuur kozen, pleitte het grootste deel (46,0 % van de respondenten) toch voor meer bevoegdheden voor de gemeenschappen en gewesten, al moet voor hen de solidariteit[1] behouden blijven.

De overige 8,1 % had geen mening.

Het is opmerkelijk dat in een tijd waarin de Waalse media het Vlaams-nationalisme voortdurend aanvallen met associaties en vergelijkingen met racisme en fascisme, de lokroep van de separatistische oplossing toch steeds meer Franstaligen blijkt te bekoren. Het lijkt erop dat ten zuiden van de taalgrens het gezond verstand begint te gedijen; dat steeds meer Walen inzien dat het met België zo niet verder kan.

Misschien ben ik te voorbarend optimistisch, maar dit resultaat stemt mij voorzichtig hoopvol. Komt de tijd van het onafhankelijke Vlaanderen dan eindelijk dichterbij?

Ik zal mij niet uitspreken of het voor Wallonië aangewezen is om na de scheiding als zelfstandige staat in Europa door het leven te gaan, of aansluiting te zoeken bij de Franse republiek of het groothertogdom. Wallonië moet dat voor zichzelf uitmaken, desgevallend in samenspraak met de Frankrijk of Luxemburg. De toekomst van de Walen ligt in hun handen, daar hoeft Vlaanderen zich niet mee te moeien.

Bij de splitsing zal Vlaanderen met Wallonië nog meer dan genoeg te bespreken hebben: er zal nog over de verdeling van de staatseigendommen, de verdeling van de staatsschuld, en het exact statuut van het Brussel Hoofdstedelijk Gewest onderhandeld moeten worden. Niemand beweert dat dàt eenvoudig zal zijn.

Voetnoot

  • [1] Een eufimisme voor de exorbitante geldstromen naar Wallonië

Referentie

  • [2] Mais que veulent les francophones ?, Le Vif/L’ Express, vrijdag 5 september 2008, blz. 48–53

Schrijf een reactie

september 2008
m D w d v Z Z
« aug   okt »
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Zoeken

Copyleft en copyright, Stijn “Adhemar” Vandamme, 2008. Sommige rechten voorbehouden.

Creative Commons Naamsvermelding Gelijk Delen Tenzij uitdrukkelijk anders vermeld, valt alle originele tekst, de opmaak, en alle andere content van gelijk welke vorm dat door Stijn “Adhemar” Vandamme gemaakt en op deze De toestand der dingen blog gepubliceerd is, onder de Creative Commons Naamsvermelding–Gelijk Delen versie 2.0 België licentie. Rechten op de afbeelding van de stripfiguur Adhemar rusten echter bij tekenaar Marc Sleen en Standaard uitgeverij. Reacties en trackbacks geplaatst via het blogsysteem blijven intellectuele eigendom — wat een lelijke, misleidende term, trouwens — van de verantwoordelijke reageerder. Door de reactie of trackback te plaatsen, geeft zo ’n reageerder Stijn “Adhemar” Vandamme echter wel eeuwigdurende toelating de reactie te publiceren. Zo gaat dat, nietwaar. Deze webpagina bestaat uit geldige xhtml 1.0 strikt; het uiterlijk heeft stijl met geldige css. De site is in overeenstemming met “No www”, klasse b. uris worden met opzet helder en extensieloos gehouden. De site is best te bekijken met uw ogen, en een browser naar keuze. Deze blog wordt bekrachtigd door WordPress, dat is een prachtig stukje software dat onder de gnu General Public License versie 2 vrijgegeven wordt. De vertaling gebeurde door WordPress Themes.