Adhemar

De toestand der dingen

Adhemars overpeinzingen, beslommeringen, ideeën, fascinaties, anekdotes, opinies en krabbeltjes

Maar ’t was toch een lieve vrouw

zondag 28 februari 2010, 23:59 | Ideeën

Deze namiddag zong ik uit volle borst mee met de vele klassiekers op het 73e Vlaams Nationaal Zangfeest. Vlaanderens katholieke geschiedenis indachtig, valt het niet te verwonderen dat tussen het rijke repetorium aan volksliederen ook enkele liedjes met religieuze inslag te vinden zijn.

Onze Lieve Vrouw van Vlaanderen (Liefde gaf u duizend namen) is zo’n liedje. Het Marialied deed mij onwillekeurig terugdenken aan wandeltochten met de klas. Ik heb namelijk middelbaar onderwijs op een katholieke school genoten; en jaarlijks trokken we op bedevaart naar Dadizele. Versta: we wandelden langs landelijke wegen van Roeselare naar Dadizele, alwaar we een mis bijwonen moesten. Traditiegetrouw was die misviering was bijzonder saai, maar toch vormde de dagtocht in z’n geheel een welgekome afwisseling tussen de reguliere schooldagen. De mis werd traditioneel afgesloten met Onze Lieve Vrouw van Vlaanderen: de laatste tonen waren het signaal dat we de basiliek mochten verlaten. En dat we ons mochten uitleven in Dadipark, een (voormalige) groter-dan-gemiddelde speeltuin, of een kleinschalig pretpark, het is maar hoe je het bekijkt.

Genoeg gemijmerd over vervlogen tijden.

Het was al een hele tijd geleden dat ik het lied nog eens gehoord had, en deze keer overviel mij een gedachte waarvan ik niet kan herinneren dat ik ze vroeger had:

Het is toch een échte tsjevenstreek om één en dezelfde figuur toe te kennen aan (en zo figuurlijk “eigendom” te laten worden van) meerdere volkeren uit regio’s, simpelweg door toevoeging van een variërend plaatsaanduidend epitheton: Onze Lieve Vrouw van Vlaanderen, Notre Dame De Lourdes, Nuestra Señora de Guadalupe, … Steeds gaat het om dezelfde Maria. Uit Nazareth, Galilea, bovendien!

Hoe lang geraakt de Katholieke Kerk daarmee al weg?

Tijdslijn

Schrijf een reactie

februari 2010
m D w d v Z Z
« jan   mrt »
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728

Zoeken

Copyleft en copyright, Stijn “Adhemar” Vandamme, 2010. Sommige rechten voorbehouden.

Creative Commons Naamsvermelding Gelijk Delen Tenzij uitdrukkelijk anders vermeld, valt alle originele tekst, de opmaak, en alle andere content van gelijk welke vorm dat door Stijn “Adhemar” Vandamme gemaakt en op deze De toestand der dingen blog gepubliceerd is, onder de Creative Commons Naamsvermelding–Gelijk Delen versie 2.0 België licentie. Rechten op de afbeelding van de stripfiguur Adhemar rusten echter bij tekenaar Marc Sleen en Standaard uitgeverij. Reacties en trackbacks geplaatst via het blogsysteem blijven intellectuele eigendom — wat een lelijke, misleidende term, trouwens — van de verantwoordelijke reageerder. Door de reactie of trackback te plaatsen, geeft zo ’n reageerder Stijn “Adhemar” Vandamme echter wel eeuwigdurende toelating de reactie te publiceren. Zo gaat dat, nietwaar. Deze webpagina bestaat uit geldige xhtml 1.0 strikt; het uiterlijk heeft stijl met geldige css. De site is in overeenstemming met “No www”, klasse b. uris worden met opzet helder en extensieloos gehouden. De site is best te bekijken met uw ogen, en een browser naar keuze. Deze blog wordt bekrachtigd door WordPress, dat is een prachtig stukje software dat onder de gnu General Public License versie 2 vrijgegeven wordt. De vertaling gebeurde door WordPress Themes.