Adhemar

De toestand der dingen

Adhemars overpeinzingen, beslommeringen, ideeën, fascinaties, anekdotes, opinies en krabbeltjes

Privacy

woensdag 30 juni 2010, 23:55 | Burgerrechten

Vorige week donderdag viel het Brussels gerecht met veel machtsvertoon binnen bij de commissie-Adriaenssens, in het bisschoppelijk paleis en de Sint-Romboutskathedraal in Mechelen en in de privé-woning van kardinaal Godfried Danneels. Alle 475 dossiers van de commissie-Adriaenssens zijn meegenomen. Niet alle slachtoffers van priesterlijk seksueel geweld zijn daar gelukkig mee. In veel gevallen hebben zij de commissie expliciet gevraagd om vertrouwelijk met hun verhaal om te springen. Nu de dossiers in gerechtelijke kringen circuleren, vrezen zij voor hun privacy. De eerste reactie van het Brussels parket op hun verzuchtingen was alvast weinig geruststellend: „Dat is dan spijtig.

Nu heeft het toeval blijkbaar enig gevoel voor ironie. Een dag eerder werd de privacy van alle Europeanen ernstig op de helling gezet, en dan nog wel zogezegd in naam van de strijd “tegen pedofielen en plegers van seksueel geweld”. In de afgelopen maanden hebben namelijk 371 Europarlementariërs hun handtekening onder de infame schriftelijke verklaring 29 gezet, waardoor die op woensdag 23 juni 2010 aangenomen raakte.

Gelukkig is zo’n schriftelijke verklaring niet bindend; toch is dit ontegensprekelijk een nieuwe nederlaag voor de privacy van de Europeanen. De schriftelijke verklaring vraagt namelijk aan de Europese Raad en de Commissie om richtlijn 2006/24/EG uit te breiden tot zoekmachines. De richtlijn waarvan sprake, “betreffende de bewaring van gegevens die zijn gegenereerd of verwerkt in verband met het aanbieden van openbaar beschikbare elektronische communicatiediensten of van openbare communicatienetwerken”, verplicht telefoon- en internetmaatschappijen gedurende 2 jaar bij te houden met wie je allemaal belt en welke websites je allemaal bezoekt. En ja: die richtlijn is verdorie wél al enkele jaren bindend. Alsof dat nog niet erg genoeg is, zou daar in de toekomst nog eens bovenop moeten komen dat Google en andere zoekmachines verplicht 2 jaar al je zoekgegevens moeten bewaren. Maak je geen illusies, de meeste zoekmachines doen dat vandaag reeds; maar een verplichting door de Europese overheid is toch nog een stapje verder in de verkeerde richting.

Ook enkele Vlaamse leden van het Europees Parlement hebben hun steun verleend aan dit onding, tot hun scha en eeuwige schande. Het gaat om Philip Claeys (Vlaams Belang), Frank Vanhecke (Vlaams Belang), Derk Jan Eppink (Lijst Dedecker), Kathleen Van Brempt (sp.a) en Marianne Thyssen (CD&V).

Schrijf een reactie

juni 2010
m D w d v Z Z
« mei   jul »
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930  

Zoeken

Copyleft en copyright, Stijn “Adhemar” Vandamme, 2010. Sommige rechten voorbehouden.

Creative Commons Naamsvermelding Gelijk Delen Tenzij uitdrukkelijk anders vermeld, valt alle originele tekst, de opmaak, en alle andere content van gelijk welke vorm dat door Stijn “Adhemar” Vandamme gemaakt en op deze De toestand der dingen blog gepubliceerd is, onder de Creative Commons Naamsvermelding–Gelijk Delen versie 2.0 België licentie. Rechten op de afbeelding van de stripfiguur Adhemar rusten echter bij tekenaar Marc Sleen en Standaard uitgeverij. Reacties en trackbacks geplaatst via het blogsysteem blijven intellectuele eigendom — wat een lelijke, misleidende term, trouwens — van de verantwoordelijke reageerder. Door de reactie of trackback te plaatsen, geeft zo ’n reageerder Stijn “Adhemar” Vandamme echter wel eeuwigdurende toelating de reactie te publiceren. Zo gaat dat, nietwaar. Deze webpagina bestaat uit geldige xhtml 1.0 strikt; het uiterlijk heeft stijl met geldige css. De site is in overeenstemming met “No www”, klasse b. uris worden met opzet helder en extensieloos gehouden. De site is best te bekijken met uw ogen, en een browser naar keuze. Deze blog wordt bekrachtigd door WordPress, dat is een prachtig stukje software dat onder de gnu General Public License versie 2 vrijgegeven wordt. De vertaling gebeurde door WordPress Themes.