Adhemar

De toestand der dingen

Adhemars overpeinzingen, beslommeringen, ideeën, fascinaties, anekdotes, opinies en krabbeltjes

Het verdriet van de Waalse politiek

dinsdag 28 september 2010, 16:30 | Vlaanderen in Europa, Wallonië in Europa

Wie houdt nog van Wallonië?vraagt Alain Gerlache (RTBf) zich vandaag af in De Standaard.[1] “Zelfs de Duitstalige Gemeenschap, vaak de best beschermde minderheid ter wereld, denkt eraan om haar lot in eigen handen te nemen.”

De vaststellingen van Alain Gerlache zijn correct. Ik zou zelfs verder gaan: eigenlijk wil niemand door Waalse politici bestuurd worden.

De Vlamingen niet. Steeds meer Vlamingen zien (eindelijk) de noodzaak van grotere Vlaamse autonomie in. België draait vierkant, we moeten nu durven veranderen. Vlaanderen heeft nood aan beleidskeuzes op maat van de Vlaamse behoeften, democratisch gedragen door de Vlaamse publieke opinie. En dat zien de Vlamingen ook steeds meer in. Electoraal is het Vlaams-nationalisme aan een opmars bezig, die zich volgens recente peilingen nog steeds verderzet.[2]

De Duitstaligen niet. Doorheen de jaren is de Duitstalige Gemeenschap er in geslaagd verschillende gewestbevoegdheden van het Waals Gewest af te snoepen: monumenten en landschappen (1995), arbeidsbemiddeling (2001), toezicht op de gemeenten, politiezones en kerkfabriek, financiering van de gemeenten en begrafenisbeleid (2005). De Duitstalige politici, met minister-president Karl-Heinz Lambertz (SP) voorop, verbergen hoegenaamd niet de ambitie om tot een volwaardig gewest uit te groeien.[3]

De Franstalige Brusselaars niet. Gebruik makend van de mogelijkheid voorzien in artikel 138 van de Grondwet, hebben zij met het inter-francofoon Sint-Kwintensakkoord verkregen de belangrijkste gemeenschapsbevoegdheden sinds 1994 in Brussel voor zichzelf decretaal te mogen uitoefenen: onderwijs, gezondheidsbeleid, sociale bijstand, sportinfrastructuur, en zoveel meer. (Met deze decretale bevoegdheden verwierf de Franse Gemeenschapscommissie in Brussel ook het recht belangenconflicten in te roepen, dit in tegenstelling tot de Vlaamse Gemeenschapscommissie.) Het valt niet te verwonderen dat slechts een derde van de Brusselaars zou instemmen met de oprichting van een Waals-Brusselse staat, wanneer België uit elkaar valt.[4]

En tenslotte de Walen zélf niet. In Wallonië heerst er verlatingsangst, men houdt er vast aan zoveel mogelijk België. 51 % van de Walen wil zelfs terugkeren naar het problematische unitaire België.[5] De mensen in Wallonië lijken hun eigen politici, waar ze zelf op stemmen, niet te vertrouwen om verantwoordelijk met bijkomende politieke macht, laat staan met soevereiniteit, om te gaan.

Zou de oorzaak van dit alles niet gezocht moeten worden bij de Waalse politieke klasse zelf (en zij die voor hen stemmen)? Ook Alain Gerlache moet toegeven dat de (Vlaamse) kritiek op de (Waalse) politieke affaires en wantoestanden niet ongegrond is. Maar “de Walen voelen er zich niet schuldig over, veeleer de eerste slachtoffers.”

Hoewel de vaststelling van Alain Gerlache correct is, de formulering van zijn vraag is dat niet. “Houden van” en “bestuurd willen worden door de politici van” zijn twee totaal verschillende begrippen. Laten we die vooral niet met elkaar vermengen. Een heleboel Vlamingen houden wel degelijk van Wallonië. Zo is Wallonië nog steeds de favoriete toeristische bestemming van de Vlamingen, op de voet gevolgd door de (eigen) Vlaamse Kust.[6] Zo steekt de Vlaamse eerste burger Jan Peumans (N-VA) zijn passie voor Wallonië niet onder stoelen of banken.[7] Zo is de taalgrens is voor talrijke vriendschapsbanden geen hindernis, net zomin als landsgrenzen dat (zouden) zijn.

Verantwoordelijkheid en autonomie staan goed nabuurschap en vriendschapsbanden niet in de weg. Wel integendeel.

Referenties

Reacties

Reactie van Johannes Waermoedt
Datum: vrijdag 8 oktober 2010, 22:10

Beste Adhemar,

Als u dan toch een flamingant bent die van welles-nietes discussies houdt, begin dan eens eerst met uw intro in correct Vlaams te schrijven. Dat zou alvast een goede start zijn, of leren ze dat daar niet in uw ivoren toren? Soit, veel succes nog met uw toekomstige over-PIJN-zingen… Dat is pas een achterstand, mijn gedacht!

Vanwege de Vijfde Dimensie.

Reactie van Johannes Waermoedt
Datum: vrijdag 8 oktober 2010, 22:46

Beste Adhemar,

Ik heb zopas gezien dat u mijn reacties hebt gedeletet. Komt uw geloofwaardigheid door deze reacties dan in het gedrang misschien? En hoe zit het met de vrije meningsuiting? Ik dacht dat we in een democratie leefden? Ach ja, ik was vergeten dat de N-VA in een dictatuur leeft.

De Vijfde Dimensie

Reactie van Jan M.
Datum: zaterdag 9 oktober 2010, 14:39

Beste kerel, dat je gedachten een zekere achterstand hebben is heel mooi verwoordt in de titel van je blog. Maar overpeinzingen wordt met een korte ‘ei’ geschreven. En verder wil ik je vooral niet bedanken voor de miserie die je partijtje mijn zoon in de toekomst zal aanrichten. Of denk je echt dat ons land splitsen jou toekomst beter zal maken?
Maar daar wordt bij jullie niet over gepraat, allicht.

Schrijf een reactie

september 2010
m D w d v Z Z
« aug   okt »
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930  

Zoeken

Copyleft en copyright, Stijn “Adhemar” Vandamme, 2010. Sommige rechten voorbehouden.

Creative Commons Naamsvermelding Gelijk Delen Tenzij uitdrukkelijk anders vermeld, valt alle originele tekst, de opmaak, en alle andere content van gelijk welke vorm dat door Stijn “Adhemar” Vandamme gemaakt en op deze De toestand der dingen blog gepubliceerd is, onder de Creative Commons Naamsvermelding–Gelijk Delen versie 2.0 België licentie. Rechten op de afbeelding van de stripfiguur Adhemar rusten echter bij tekenaar Marc Sleen en Standaard uitgeverij. Reacties en trackbacks geplaatst via het blogsysteem blijven intellectuele eigendom — wat een lelijke, misleidende term, trouwens — van de verantwoordelijke reageerder. Door de reactie of trackback te plaatsen, geeft zo ’n reageerder Stijn “Adhemar” Vandamme echter wel eeuwigdurende toelating de reactie te publiceren. Zo gaat dat, nietwaar. Deze webpagina bestaat uit geldige xhtml 1.0 strikt; het uiterlijk heeft stijl met geldige css. De site is in overeenstemming met “No www”, klasse b. uris worden met opzet helder en extensieloos gehouden. De site is best te bekijken met uw ogen, en een browser naar keuze. Deze blog wordt bekrachtigd door WordPress, dat is een prachtig stukje software dat onder de gnu General Public License versie 2 vrijgegeven wordt. De vertaling gebeurde door WordPress Themes.