In alle media en ook deze week tijdens het lijsttrekkersdebat van Unizo, beweert de huidige burgemeester Frank Casteleyn bij hoog en laag dat Jabbeke een schuldenvrije gemeente is. Ook op X plaatste Hendrik Bogaert in juni een bericht dat Jabbeke de facto schuldenvrij is gezien er meer liquide middelen zijn dan financiële schulden.
Klopt deze bewering?
In wezen zou je de totale financiële schuld van ongeveer 8 miljoen euro (2023) volledig kunnen terugbetalen, maar dan heb je geen middelen meer om te investeren. En dat is nu net wat een gemeente doet.
Historisch in Jabbeke worden investeringen sterk electoraal beïnvloed en zijn bijgevolg het hoogst tijdens de verkiezingsjaren. Ook terug dit verkiezingsjaar werden voor bijna 13 miljoen euro investeringen gepland. Dit betekent dat er dus ook geen sprake kan zijn van het volledig terugbetalen van de schuld. Meer nog, om die investeringspiek te kunnen betalen zal er volgens de budgettering dit jaar een bijkomende lening van 5 miljoen euro opgenomen worden waardoor de financiële schuld in 2024 terug zal stijgen tot 11 miljoen euro. Jabbeke schuldenvrij? Neen dus.
Positief is dat er sedert 2015 een duidelijk dalende trend is van de financiële schuld in Jabbeke. Vooral onder druk van de N-VA fractie in de gemeenteraad wordt sedert 2012 de evolutie van de financiële schuld beter opgevolgd. Maar ook andere factoren hebben geleid tot een versnelde schuldafbouw. Zo werd er in 2015 een belastingverhoging doorgevoerd. Hierdoor stegen de aanvullende fiscale inkomsten jaar na jaar tot een historisch hoog bedrag vandaag van 14 miljoen euro.
In 2017 had de gemeente ook meeval met de verkoop van de gronden waar de oude sporthal stond. Het bracht boven alle verwachtingen 4.2 miljoen euro op waardoor de financiële schuld ongepland vlugger kon afgebouwd worden.
Na jaren van een dalende financiële schuld zien we dit jaar terug een stijging. Duidelijk een gevolg van de electorale investeringscyclus die de huidige meerderheid reeds decennia toepast. N-VA Visie is ervan overtuigd dat we de dalende trend van de financiële schuld ook na 2024 kunnen voortzetten. Gezien de hoge fiscale inkomsten zijn we bovendien van oordeel dat de Jabbekenaren reeds genoeg hebben betaald voor de immense projecten van de voorbije jaren waardoor we er moeten over nadenken om de belastingverhoging van 2015 terug te schroeven.