N-VA VISIE

Bouwwoede

In slechts 2 legislaturen tijd slaagde de CD&V-meerderheid erin om het aantal woningen en appartementen in groot Jabbeke fors te doen stijgen. Een natuurlijke groei is er altijd, maar het aantal wooneenheden bestaande uit appartementen en huizen in halfopen of gesloten bebouwing steeg bij ons met maar liefst 32%! Dat is het dubbele in vergelijking met omliggende gemeenten zoals Beernem (17%), Oostkamp (15%), Torhout (13%) of Zedelgem (17%).Vooral appartementen spannen de kroon, daar was er maar liefst een stijging van 112%... (bron: Statbel)


Verontwaardiging

Na jaren van stil protest bij de inwoners, klinken die stemmen nu steeds luider. Burgerbewegingen, buurtcomités of enkelingen ondernamen al acties. De dreiging van een blok van vierhoog op ’t Schaekhof deed Varsenare steigeren, en terecht. Recent haalde de geplande verkaveling in de Zandstraat nog de krant. Vorige donderdag, op het bewonersoverleg over het “RUP (Ruimtelijk UitvoeringsPlan) Permekeschool” hoorde je geen greintje enthousiasme over de ideeën die het gemeentebestuur ziet bij de inbreiding die door dat RUP mogelijk gemaakt worden. En dat is nog zacht uitgedrukt.

Landelijk karakter

Jabbeke is niet de enige gemeente die dit meemaakt. Een volkscafé verdwijnt, en in de plaats komt een blok van drie verdiepingen hoog. Grote huizen worden met de regelmaat van de klok vervangen door een cluster aan kleine wooneenheden. Het dogma van de verdichting van de dorpskernen doet het landelijk karakter van het dorp afbrokkelen. Met de ruimte verdwijnt vaak ook de ziel. Misschien was dat nooit zo bedoeld, maar het is wèl zo. Hoger. Kleiner. Veel van ’t zelfde. Het neveneffect van het langzaam dichtslibben van de mobiliteit en het steeds groter gebrek aan openbare parkeerruimtes is puur oorzaak en gevolg. Een stinkende vijver en een vijfstammige boom die met veel poeha werd verpot zijn geen compensatie voor de mastodonten van steen die er naast staan.

Bouwpauze

Ook in Malle, Ternat of Lier zag men die evolutie. Daar koos men voor een bouwpauze. Gedurende een afgesproken periode - gedragen door de gemeenteraad en dus een beleidskeuze – wordt de pauzeknop ingedrukt. Niet voor het bouwen of renoveren van eengezinswoningen, wel voor nieuwe aanvragen voor het bouwen van meergezinswoningen, renovaties om meer eenheden te creëren, of verkavelingen. Even geen nieuwe gronden aanboren of panden maximaliseren.

Visie

Tijdens die periode kan aan een visie worden gewerkt die de komende jaren, misschien decennia rust en houvast biedt. Participatie van de burger is hierbij cruciaal. Hoe zien we ons dorp de komende jaren met zijn allen evolueren? Het ontwikkelen van dat wensbeeld moet finaal uitmonden in een kwaliteitsplan (een BGO of een Begeleid Gewenste Ontwikkeling, door de gemeenteraad vastgelegd), en een aanpassing van het verouderde ruimtelijk structuurplan. In Jabbeke dateert dit van 2008. Er zullen ongetwijfeld zaken in staan die het evalueren waard zijn.

Steun je dit idee? Stem dan N-VA VISIE op 13 oktober.